Bolnica Franja - Robidensko brdo - Črni vrh 3 ure 30 minut

Z zgornjega vogala parkirišča se napotimo po kolovozu mimo domačij Čerinovše in Kamlonarše (obnovljene v prvobitni zgodovinski podobi). Še malo naprej gremo mimo naslednje skupine hiš, ko nas pot pripelje na glavno cesto Cerkno – Novaki. Po njej preko mosta čez potok Črnca, nato levo ob betonskem drogu na kolovoz, ki nas pripelje pod šolo v Novakih; strmi poti pravijo kar Klanc. Zopet smo na glavni cesti v središču Dolenjih in Gorenjih Novakov. Na desni pod cesto je pokopališče s cerkvijo sv. Tomaža. V križišču zavijemo levo proti Leskovici oz. Robidenskemu brdu. Najprej pelje pot do kmetije Čendavše, sprva položno, nakar se prične strmo dvigati mimo domačije V bregu in še bolj strmo navzgor mimo kmeta Derlinka. Skozi strnjen bukov gozd pridemo do domačije Na Laniš, kjer že uzremo Robidensko brdo (824 m). Tu je nekaj hiš, pri Mezekovih (Gorenji Novaki 45), kjer je bilo dolga leta planinsko zavetišče, dobimo žig. Tu mimo pelje nova cesta na Smučarski center Cerkno. Od bolnice Franja do tu smo rabili 1 uro in 30 minut. Nadaljujemo po cesti na bližnji preval, kjer je nekdaj potekala deželna meja med Kranjsko in Primorsko, nato rapalska meja med Jugoslavijo in Italijo, je pa tukaj tudi razvodje med Črnim in Jadranskim morjem. S ceste na prevalu zavijemo levo skozi bližnjo vas Robidnica, zatem na razcepu štirih poti krenemo po drugi z desne, na naslednjem razcepu pa zavijemo po desni poti. Nato po strmem kolovozu sledimo markacijam do ceste, ki pelje v Slugovo dolino in proti Blegošu. Gremo nekaj korakov v levo do križišča, nato naravnost po cesti, ki nas pripelje pred bivšo postojanko in restavracijo, kjer je na steni skrinjica z vpisno knjigo in žigom .

Črni vrh (1289 m) zapira na severovzhodni strani cerkljansko kotlino, nanj je speljana cesta s cerkljanske strani, ki pa je povezana tudi s cesto iz Davče. V bivši italijanski kaverni je bilo včasih planinsko zavetišče, kasneje je bila za potrebe razvijajočega se smučarskega centra prizidana restavracija. V letu 2005 pa je za njo, prav na vrhu hriba, zrasla nova restavracija. Smučišče se razprostira večinoma na osojno davško stran, z vrha je lep razgled na Cerkljansko in Davčo, Ratitovec, zadaj pa vidimo Julijske Alpe s Triglavom, del Karavank in Kamniških Alp. Širše območje Črnega vrha gradijo zgodnjetriasni »psevdoziljski skladi« , ki so sestavljeni iz temnosivega skrilavca, podobnega karbonskemu, zelenih tufov in tufitov ter vmesnih leč apnenca. Na takih zakisanih tleh bogato uspevajo iglavci, v podrastju pa praprot, borovnice, brusnice in gobe.

Črni vrh - Porezen