Masore – Želin - Bevkov vrh 4 ure

Z Jezera nadaljujemo desno po položnem kolovozu proti opuščenima domačijama Na Ledinah in Razorju. Pot se tu začne zlagoma spuščati, ob širokih razgledih, do domačije Grepiše, nadaljujemo desno po cesti mimo Rovta do Črva, kjer pod hišo prečimo potok Otuška in se vzpnemo do kmetije Ripšer. Tu se nam z leve priključi cesta iz Jagršč, po njej smo v nekaj minutah pri mostu čez Idrijco, kjer prestopimo na njeno desno stran. Smo na cesti Idrija – Tolmin, na levi je križišče za Cerkno, nekoliko naprej pa turistična kmetija Želinc. Z Jezera do Želina smo rabili 1 uro in pol. Po nekaj korakih v levo nas napis na škarpi usmeri na desno na kolovoz do domačije Na tratah, ki je tik nad križiščem, nato pa desno čez travnik, mimo vikenda in levo navzgor v gozd in na cesto. Po njej do ostrega ovinka, od koder krenemo desno naravnost navzgor proti cerkvici sv. Pavla na Straži (del pentagrama). Ime kot tudi vzvišena lega na težko dostopnem kraju nad dolino Idrijce spominjata na čase turške nevarnosti. Od cerkve se rahlo spustimo do domačije pri Mihu, kjer zavijemo desno navzgor čez travnik v gozd. Na manjšem sedlu nad Jakobčem gremo desno in se po strmi cesti dvigamo po grebenu. Ko pridemo na čistino pod Lajšami, zavijemo desno navzdol in se mimo domačije Trbovje spustimo do Zaganjalke. To je intermitentni izvir, katerega moč dobre tri minute narašča in prav toliko upada. Čudna igra izvira je še nepojasnjena skrivnost narave. Izvir je opredeljen kot naravni spomenik. Od Želina do sem smo hodili uro in 15 minut.

Pot nadaljujemo po strmi cesti do domačije Zakrogom, kjer zavijemo desno na kolovoz in se preko pašnikov dvignemo do zaselka Na Krogu. Tu se svet zravna in odpre. Nadaljujemo po kolovozu za novo hišo v gozd in po predelu Sončnice pridemo do domačije Zalanišar, kjer se nam z desne priključi kolovoz iz Lazca. Tu zavijemo ostro na levo in se mimo domačije V dolini vzpnemo na preval Veharše, kjer se pridružimo Slovenski planinski poti in Loški planinski poti. Po nekaj korakih v desno pridemo do kmetije Na Ravan, ki je poznana po domačem siru. Tu je bila pred drugo svetovno vojno in med njo gostilna. Ob kozolcu zavijemo levo čez pašnike in se vzpnemo do kapelice na Bevkovem vrhu (1051 m), katerega pobočja so bogato porasla z alpsko floro, najpogostejši je pomladni žafran. Ob kapelici je skrinjica z vpisno knjigo in žigom . Desno od Bevkovega vrha je Pluženjska gora s TV-pretvornikom. Od Zaganjalke do vrha smo hodili uro in 15 minut.

Bevkov vrh - Kladje
Kladje - Škofje - Cerkno