Sivka – Travnik – Masore 3 ure 30 minut

Pod hišo je tablica za Bevkov vrh, strmo se spuščamo na sedlo k Ocvirku na Rupah ter pod Cornovim hlevom ( Jazne 22 ) levo navzdol do Znojil, ki leže na prelazu med Lanišami in dolino Idrijce. Tablica Jazne - Travnik nam ukaže levo in po prijetnem kolovozu smo na košenicah pred Gorenjimi Jaznami. Vredno se je ustaviti in pogledati navzdol vijugasto strugo Idrijce tja do Sp. Idrije pa Masore na strminah Jelenka . Zapuščenih devet domačij tam čez skoraj ni več videti. Cerkev sv. Miklavža iz l.1590 skriva lep, delno obnovljen oltar iz leta 1745. V vasi je bila leta 1932 rojena publicistka in pisateljica Marija Vogrič. Avtobusna zveza – šolski in delavski avtobus. Od Tešarja do Gor. Jazen je 1 uro hoje.

Na tablici pod cerkvijo piše Sp. Jazne - Travnik in pod telefonsko napeljavo in ob robu travnikov gremo, sv. Ivan nas ima skozi na očeh. Prečimo strmo senožet, okoli postavnih macesnov pridemo na kolovoz, ki nas udobno pripelje v Dolenje ( ali Spodnje ) Jazne. Avtobusna zveza. Pred vasjo ob poti je še uporabna pajštva ( sušilnica sadja ). Kar desno skozi vas gremo in pri kažipotu za Travnik levo navzdol. Pri hiši Jazne 26 je konec asfalta, potem sledimo vijugastemu kolovozu mimo podirajoče bajtice pri Cirilu ( Jazne 4 ) z visoko cipreso in prav takim božjim drevcem. Že nizko spodaj kolovoz na dolgo obide nekaj grap, pri največji ( Lomova grapa ) ga zapustimo in nad desnim bregom grape stopamo proti domačiji na Gostem brdu ( Travnik 25 ). Mimo njive navzdol pridemo prav na avtobusno postajališče na Travniku. Hiše spadajo pod Otalež. Avtobusna povezava Idrija – Cerkno – Bovec. Čez nov most prečimo reko Idrijco, pred nami je dolgo, strmo pobočje Masor z osamljenimi kmetijami. Od mostu krenemo po kolovozu desno navzgor, gremo mimo domačij Mlakar, Bende in Pavšič. Preko Idrijce se nam odpirajo pogledi na vasi Otalež in Plužnje ter proti Bevkovemu vrhu. Za Pavšičem se nam priključi lokalna cesta od Maruškovca, mi pa smo v nekaj minutah pri kapelici, od koder vodi v levo cesta proti Idrijskim Krnicam, pred nami pa je domačija Na Jezeru (Masore 21). Na stebru obnovljenega kozolca je pritrjena skrinjica z žigom . S Travnika do Jezera smo hodili uro in pol.

Masore - Želin - Bevkov vrh