POHOD PO GRIČIH OKROG IDRIJE
Prvo novembrsko soboto ob 6.30, se nas je na Mestnem trgu zbralo 19 pohodnikov, ki smo bili pripravljeni osvojiti 6 gričev okrog našega mesta. Ti pohodi so že bili organizirani pred mnogimi leti, a je zanimanje zamrlo.
Že takoj na začetku nas je za ogrevanje čakal strm vzpon na Tičnico (580 m). Sledil je spust v dolino - v Podrotejo in potem vzpon na Zagodov vrh (729 m). Tu smo imeli kratek postanek za prvo malico in hiteli smo naprej. Kmalu nas je ustavil gospod Govekar, ki nam je ponudil šilce res dobrega domačega žganja. Ker je bila pred nami še dolga pot, smo se morali hitro posloviti od prijaznih domačinov in pot nadaljevali proti Goram. V Rebru pri Smolnikarjevih pa smo se morali spet ustaviti, kajti gospa Rosana nas je pričakala s kavo in odličnim, še toplim pecivom.
Po tem okrepčilu smo nadaljevali pohod čez Gore na Mrutni vrh (892 m). Medtem je tudi sonce že pokazalo svojo moč in uživali smo ob čudovitem pogledu na Škofjeloško hribovje in Alpe. To je bil tretji osvojeni vrh in že smo se spuščali proti dolini Idrijce. Pot nas je vodila mimo rudniškega dimnika do Mokraške vasi, kjer smo se odžejali in nabrali nove moči za strmo pot navkreber – tokrat čez Lom na Cerkovni vrh (804 m). Od tu je lep razgled na Spodnjo Idrijo in Mokraško vas. Sledil je kratek spust in pred nami so bile Kobalove planine. Pri pretvorniku (834 m) je bil zopet krajši počitek za malico in razgled na našo starodavno Idrijo.
Zopet je bilo treba v dolino - tokrat je bil naš cilj bife 3x3, kamor nas je že med potjo po mobitelu povabila gostoljubna gospa Irena. Tu smo spet nabrali dovolj moči za zadnji vzpon – na Hleviše (908 m), kamor smo prispeli ob 16.30. V koči sta nas pričakala gostoljubna oskrbnika, ki sta nas po napornem dnevu postregla s toplo hrano.

Vsi pohodniki smo bili zadovoljni, da smo uspešno osvojili 6 vrhov okrog Idrije - v zares lepem vremenu, z željo, da to ponovimo naslednje leto.
Posebna zahvala vsem, ki so nas podprli z okrepčilom na tem pohodu.

PD Idrija
Zoran More